maandag 24 januari 2011

"Sint-Teunisfeest" 2011


Het voorbije weekend vond in mijn stageparochie te Brasschaat het “Sint-Teunisfeest” plaats vanwege de patroonheilige van de parochie, de abt Sint-Antonius, niet te verwarren met de andere Sint-Antonius, die van Padua. De officiële kerkelijke feestdag van Sint-Antonius Abt is op 17 januari. Op isidorusweb.nl lezen we over deze heilige het volgende:

“Antonius abt wordt ook Antonius de woestijnvader en ‘de Grote’ genoemd. Rond 250 geboren in Midden-Egypte, vestigde hij zich op 20-jarige leeftijd na de dood van zijn ouders als kluizenaar in de Egyptische woestijn en later op een berg langs de Nijl. Hij had in de kerk het evangelie gehoord: ‘Verkoop alles wat je bezit en geef het aan de armen …’. Dat deed hij dan ook, met uitzondering van een gedeelte voor zijn zus. Hij leefde in een rotsgraf in de Libische woestijn, waar hij vaak door duivels gepijnigd en op de proef werd gesteld. Schilders als Jeroen Bosch en Matthias Grünewald hebben deze bekoringen in beeld gebracht. Na enige tijd werd zijn voorbeeld nagevolgd door anderen, van wie hij de opvoeder en leraar werd. Antonius is minstens 105 jaar oud geworden. De grote Griekse kerkvader Athanasius kende hem en heeft een biografie over hem geschreven die, in het Latijn vertaald, weldra in het Westen bekendheid kreeg. Zo is Antonius een invloedrijk voorbeeld geworden voor westerse kluizenaars en kluizenaressen. Antonius wordt in het Westen gewoonlijk voorgesteld als een oude monnik met baard, gekleed in een grove pij. In zijn rechterhand heeft hij een staf die boven uitloopt in een tau (T). In zijn linkerhand draag hij soms een boek of een belletje. Ter onderscheiding van Antonius van Padua wordt hij ‘Antonius met het varken’ genoemd. Dit is dan ook zijn voornaamste attribuut. Toen namelijk zijn relieken rond het jaar 1000 van Alexandrië naar St. Didier in Frankrijk waren overgebracht, werd daar de kloosterorde van de Antonieten gesticht. Zij hielden zich bezig met het fokken en mesten van varkens voor de armen. Zo is Antonius abt aan zijn varken gekomen. Hij wordt vooral aangeroepen als patroon tegen de pest bij mensen, varkens en ander vee.”

Uittreksels uit de Vita Antonii van Athanasius van Alexandrië vindt u via deze link. Bijdragen rond de iconografie van Sint-Antonius Abt (ondermeer over tau en staf): klik hier.

Na de plechtige eucharistieviering op zondag om 11.00 u., met aansluitend mogelijkheid tot verering van de relikwie van de heilige Antonius, werden er in de ontmoetingsruimte van de kerk vleeswaren per opbod verkocht, dit ten voordele van de armen in de parochie. Bij een kop soep en een borrel kon men genieten van dit spektakel. Hier volgen een aantal sfeerbeelden:

Voorbereidselen



Verkoop per opbod

De verkoper in "swiss" kostuum. De swiss was een kerkbewaarder die in vroegere tijden instond voor de orde in de kerk (herkomst: Fr. Suisse, waarschijnlijk naar analogie met de “Garde Suisse” van het Vaticaan. Dit waren oorspronkelijk Zwitserse huursoldaten die de Paus beschermden). De swiss droeg normaal een zwart kostuum en had een staf in de hand waarmee hij bv. op de grond tokte wanneer men moest rechtstaan of terug mocht gaan zitten.

Verering van de relikwie van Sint-Antonius

Geen opmerkingen:

Een reactie posten